Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Που πάει το νερό του "Λάζαρου";

Πρώτη φορά στα χρονικά η λαγκαδιά της περιοχής του "Λάζαρου" χωρίς νερό.

... οι γεωτρήσεις του Κρόκου μάστιγα για τα Κάτω Μέρη, έχουν αφήσει χωρίς νερό τη λαγκαδιά που κατεβαίνει στην Κώμη. Δεκάδες περιβόλια με λεμονιές και άλλα οπωροφόρα είδη έχουν ξεραθεί.
Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε όλη την περιφέρεια.

Πρελορέντζος Γιάννης

2 σχόλια:

Christina είπε...

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι για πολλά σε σχέση με το νερό...
Για την Κώμη... Ο Δήμαρχος λέει ότι πίνεται αλλά δεν έχω συναντήσει ούτε έναν να το πίνει...
Το νερό της σπηλιάς; Έχω δει ανθρώπους να το πίνουν, το κάνω κι εγώ, αλλά σαφή εικόνα της κατάστασης δεν έχουμε, τουλάχιστον όσοι δε μένουμε μόνιμα κάτω. Κάθε πότε ελέγχεται το νερό; Τι αποτελέσματα υπάρχουν; Ευρέως γνωστό δεν γίνεται. Μόνο ψύθιροι και κινδυνολογία.

Άλλη ερώτηση... Γιατί πρέπει όσοι θέλουν να φέρουν νερό στο σπίτι τους, εντός οικισμού, να καλούνται να πληρώσουν το κόστος εκσκαφής από τον κεντρικό δρόμο ως το σπίτι τους; Αυτό που εν γένει ισχύει είναι ότι ο Δήμος φροντίζει για το δίκτυο και ο πολίτης πληρώνει τη σύνδεση. Η υπάλληλος που ρώτησα μου ανέφερε αγενώς ότι αν βιάζομαι να βάλω νερό στο σπίτι μου θα πρέπει να πληρώσω τον υδραυλικό να σκάψει περί τα 300 μέτρα, σε επικλινές έδαφος και υψόμετρο, διαλώντας την πλακόστρωση του δρόμου από όπου θα περάσει ο σωλήνας και επισκευάζοντάς τη μετά... Και οι Δήμοι ακριβώς τι κάνουν; Άκουσα φυσικά και τη λύση να μη γίνει υπογείως αλλά να περάσει σωλήνας από το δρόμο. Το νερό που δεν θα πίνεται λόγω ζέστης και το οποίο θα παγώνει σε παγετό ή τη ζημιά στο σωλήνα από τα αυτοκίνητα που θα περνούν στο δρόμο, φαντάζομαι είναι θέματα που δεν απασχολούν το Δήμο... αλλά αυτόν που του ήρθε εντός οικισμού να φτιάξει σπίτι και να τολμά να ζητά νερό.

Μια που μιλάμε για νερό, ελαφρώς σχετικό, τι μέσα για πυρόσβεση έχουμε; Δεν είμαστε Πάρνηθα αλλά εδώ πήρε φωτιά η Φιλοθέη στις 4 τα ξημερώματα. Και τα φρύγανα καίγονται όμορφα...

Τελευταίο θέμα. Αδέσποτα ζώα...
Πού θα πάει η κατάσταση; Ζώα εγκαταλείπονται από πόρτα σε πόρτα, φολιάζονται άμα τολμήσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα -δεν αφορά τις κότες που κατά πλειοψηφία είναι αλανιάρες παρά την απειλή του ιού της γρίπης των πουλερικών, αλλά τους σκύλους. Ήθελα να ήξερα τα κοτέτσια γιατί υπάρχουν;; Στείρωση... δεν παίζει ούτε για πλάκα. Περνάς από μια γειτονιά και υπάρχουν δεκάδες γάτες που υποσιτίζονται, με κακή εικόνα υγείας και απλώς φυτοζωούν. Θέλουμε τουρισμό αλλά ο πολιτισμός στην Τήνο εξαντλείται στο Πολυμέρειο... Πρόγραμμα και κίνητρα για στείρωση είναι άγνωστες λέξεις...
Είδα και μουλάρι που ήταν δεμένο, εκτός σταύλου, αφημένο στην τύχη του, χωρίς νερό και χωρίς φαί. Έτρωγε ό,τι λιγοστό χόρτο έβρισκε, πήγαινε δεμένο να πιει νερό στο πηγάδι (του έπαιρνε πάνω από ώρα, σκασμένο στη δίψα) και όταν είπα στον ιδιοκτήτη του "γιατί το έχει αφήσει έτσι και τόσο ασφυκτικά δεμένο" μου απάντησε ότι θα πρέπει να είναι και ευτυχές που δεν κουβαλάει πράγματα και κάνει διακοπές. Σκέφτηκα να του πάρω μια ΝΟΒΑ να βλέπει εκπομπές που αφορούν στην τιμωρία ιδιοκτητών για την κακομεταχείριση ζώων αλλά σιγά που θα καταλάβαινε...

Και μετά γκρινιάζουμε γιατί οι ξένοι κάνουν εμπάργκο στον τουρισμό και διαμαρτύρονται στις πρεσβείες

Roza Vidali είπε...

.....δυστυχώς η κατάσταση του νερού της Κώμης δεν πρόκειται να βελτιωθεί με τους τρόπους που επιλέγουν..

Όλες οι γεωτρήσεις οι οποίες είτε γίνονται στο Λιβάδι ή στις Ψαχνές, το μόνο που μπορούν να μας δώσουν είναι ένα νερό με μεγάλη συγκέντρωση αλάτων, στην καλύτερη των περιπτώσεων, είτε, στη χειρότερη, ένα νερό ιδιαιτέρως επιβαρημένο από νιτρικά, νιτρώδη και άλλους ρυπαντές από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που γίνεται στην περιοχή.

Το νερό της σπηλιάς γνωρίζει κάποιος με πιο τρόπο χλωριώνεται? Το νερό αυτό είναι πιθανό να είναι ποιοτικά πολύ καλύτερο από κάθε γεώτρηση, αλλά αν δεν χλωριώνεται σωστά σε συνδυασμό με τον επιφανειακό σωλήνα που το μεταφέρει στο χωριό είναι δυνατό να έχει υψηλό φορτίο μικροοργανισμών. Στην ερώτηση: «..ναι, αλλά εγώ το πίνω και δεν έχω πάθει τίποτα», όπως πολλοί συγχωριανοί μου υποστηρίζουν, η απάντησή μου είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής και ανάπτυξης αμυντικών μηχανισμών, όταν όμως ένας ευαίσθητος οργανισμός ή ένα παιδί εκτεθεί σε μεγάλη συγκέντρωση παθογόνων βακτηρίων είναι δυνατό να οδηγηθεί στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα.

Τέλος θα ήθελα να πω, ότι ζούμε σε ένα νησί ιδιαιτέρως ξηρό και επομένως η αλόγιστη χρήση του νερού και οι συνεχείς γεωτρήσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προκαλούν διείσδυση του θαλασσινού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα της Τήνου και επίσης, κάθε νέα γεώτρηση, η οποία γίνεται χωρίς σωστή γεωλογική και υδρολογική μελέτη είναι πολύ λογικό να οδηγεί σε αποξήρανση μίας άλλης.