Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΛΕΜΕ ΟΧΙ, εάν αγαπάτε αυτό το νησί...

Τι πραγματικά σημαίνει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες το ότι θα φτιαχτούν αιολικά «πάρκα» στην Τήνο. Το παγκόσμιο θέμα της ανανεώσιμης ή πράσινης ενέργειας είναι πολύ σημαντικό και, οπωσδήποτε, είναι απαραίτητο για το μέλλον να σκεφτόμαστε από που θα έχουμε ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχουν σχέδια για έργα με αιολικά σε τέσσερα Κυκλαδονήσια, συμπεριλαμβανομένης και της Τήνου. Δυστυχώς, τα έργα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με ηλεκτροπαραγωγή, είτε ανανεώσιμη, είτε πράσινη. Έχουν να κάνουν μόνο με μεγάλες εταιρίες και στις μεγάλες επιδοτήσεις που αποσκοπούν. Τι πρόκειται να συμβεί: Τον περασμένο Φεβρουάριο, 2014, η Ελληνική Κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή μεγάλων βιομηχανικών «πάρκων» με, απροσδιόριστο μέχρι στιγμής αριθμό γιαντιαίων ανεμογεννητριών σε πολλά Ελληνικά νησιά. Στις Κυκλάδες, τα νησιά αυτά είναι η Τήνος η Άνδρος, η Πάρος και η Νάξος. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Δήμοι και η Περιφέρεια αντιτάχθηκαν σε αυτά τα σχέδια, και αυτό ήταν γνωστό πριν από την Κυβερνητική έγκριση. Για την ώρα, η έγκριση είναι για περίπου 20 ανεμογεννήτριες στην Τήνο. Αυτό είναι προκαταρκτικό στάδιο, και οι 20 είναι μόνο η πρώτη δόση. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 10 αιτήσεις που περιμένουν έγκριση. Οι περιοχές που έχουν ορισθεί για βιομηχανικά αιολικά «πάρκα» είναι κοντά στον Πάνορμο, τα Ιστέρνια, την Καρδιανή, τον Άγιο Ρωμανό, τα Λουτρά, την Ξινάρα, την Κώμη, την Καλλονή, την Αετοφωλιά και τον Τσικνιά. Οι προς έγκριση αιτήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν 120 ή και περισσότερες ανεμογγενήτριες.

Τι θα είναι αυτές οι ανεμογεννήτριες: Οι ανεμογεννήτριες για τα τέσσερα νησιά θα είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Μέχρι 130 μέτρα ύψος. Για μέτρο σύγκρισης, η μοναδική σήμερα ανεμογεννήτρια στην Τήνο έχει ύψος περί τα 30 μέτρα. Οι ανεμογεννήτριες δεν αντικαθιστούν ορυκτά καύσιμα: Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευθεί. Τα επίπεδα ηλεκτροπαραγωγής είναι μεταβλητά. Η ηλεκτροπαραγωγή είναι ασταθής, απρόβλεπτη, και μεταβλητή, όπως ο αέρας. Τα αιολικά όχι μόνο δεν αντικαθιστούν ορυκτά καύσιμα αλλά, απεναντίας, απαιτούν γεννήτριες πετρελαίου ή αερίου για «εφεδρεία», ώστε να είναι σταθερό το ρεύμα ακόμα κι όταν μεταβάλλεται ο αέρας.

Θα χρειαστούν υποδομές:
Οι τυπικοί δρόμοι στην Τήνο έχουν φάρδος περί τα 7-8 μέτρα. Για μεταφερθούν αυτές οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες στα μέρη που θα τοποθετηθούν, θα χρειαστούν διανοίξεις φάρδους μέχρι 20-25 μέτρα, κάτι σαν αυτοκινητόδρομοι με 6 λωρίδες. Για να στηθούν οι πύργοι θα χρειαστούν βαθειά θεμέλια. Για κάθε ανεμογεννήτρια, 500-800 κυβικά μέτρα ενισχυμένο μπετόν, όσο για μία εξαόροφη πολυκατοικία. Αυτές οι εκσκαφές θα διαταράξουν τα υπόγεια νερά σε όλο το νησί.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Κατά τον καθηγητή Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Στουρνάρα, τα νερά του εδάφους θα επηρεαστούν σοβαρά έως καταστροφικά. Οι στάθμες των νερών θα πέσουν και ίσως χαθούν. Ακόμα, η λειτουργία των ανεμογεννητριών θα επηρεάσει αρνητικά τις βροχοπτώσεις στο νησί.

Η μείωση των βροχοπτώσεων και των υδάτινων πόρων θα έχει εξοντωτικές συνέπειες στην ντόπια αγροτική δραστηριότητα. Η αγροτική δραστηριότητα είναι κρίσιμα σημαντική για το νησί σήμερα, όπως θα είναι και στο μέλλον, όπως ήταν και για αιώνες στο παρελθόν. Οι πληθυσμοί των μελισσών θα μειωθούν όπου έχει αιολικά. Οι πληθυσμοί των πουλιών θα επηρεαστούν σοβαρά. Η Τήνος έχει πολλά είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένου του μαυροπετρίτη (Eleonora’s falcon ή βαρβακίνα) που διαχειμάζει στην Μαδαγασκάρη και ζει, φωλιάζει και αναπαράγεται στην Τήνο.

Ανησυχίες για την υγεία:
Η ταχύτητα περιστροφής αυτών των ανεμογεννητριών φτάνει τα 250-350 χλμ/ώρα. Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει τους κραδασμούς και τους ήχους χαμηλών συχνοτήτων που δημιουργούνται και που μεταδίδονται από τον αέρα και το έδαφος, «Βασανιστήριο των Ανεμογεννητριών». Γίνονται μελέτες για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούν τα αιολικά που είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως θα είναι αυτά της Τήνου.

Συμπέρασμα:
Τρεις μεγάλες εταιρίες εμπλέκονται στα σχεδιαζόμενα αιολικά: Η Ιταλική ΕΝΕΛ, η Γερμανική ΕΝΕΡΚΟΝ και ο Όμιλος Κοπελούζου. Είναι οι μόνοι που θα ωφεληθούν από το έργο. Η Τήνος δεν θα κερδίσει τίποτα και θα χάσει πολλά. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι με αιολικά το ρεύμα θα γίνει πολύ πιο ακριβό και όχι φθηνότερο. Εάν το έργο προχωρήσει, θα αλλάξει όλο το νησί, τα αγροτικά του, το τοπίο του και τον τουρισμό του, μεταξύ άλλων.

Χρειαζόμαστε τις υπογραφές σας για να δείξουμε την εναντίωση σε αυτό το έργο. Εναντίωση τόσο από μόνιμους κατοίκους, ντόπιους, ξένους, μόνιμους, εποχιακούς, επισκέπτες. Έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή η έκκληση και οι υπογραφές σας, θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την προσφυγή.

Αυτό το σημείωμα συντάχθηκε από κατοίκους και φίλους της Τήνου που ανησυχούν και ενδιαφέρονται. Συλλογή υπογραφών ιδιοκτητών σπιτιών και επισκεπτών που εναντιώνονται στο
σχεδιαζόμενο αιολικό έργο στην Τήνο. Εμείς που υπογράφουμε, είμαστε ιδοκτήτες ακινήτων στην Τήνο και τακτικοί επισκέπτες του νησιού. Αναγνωρίζουμε την ομορφιά του τοπίου, τα παραδοσικακά χωριά, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό του τόπου. Εάν προχωρήσει το αιολικό έργο, θα αλλάξει την αγροτική δραστηριότητα, το τοπίο και τον τουρισμό, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και χαρακτήρα του νησιού. Οποιαδήποτε ενεργειακά ή οικονομικά οφέλη ωχριούν μπροστά στην σίγουρη και τεκμηριωμένη ζημιά στον χαρακτήρα και τουρισμό του νησιού.

Έτσι στηρίζουμε τους Συλλόγους, φορείς, Σωματεία και τον Δήμο Τήνου τόσο στις δημόσιες δηλώσεις τους, όσο και στις προσφυγές σε Δικαστήρια.Παρακαλώ υπογράψτε και επιστρέψτε υπογραμμένα έντυπα στον Γιώργο Σιταρά, στην Χώρα, στο λιμάνι ή στο info(at)tinosproperties.gr Όνομα – Τοποθεσία ιδιοκτησίας – Χώρα μόνιμης κατοικίας – Υπογραφή και ημερομηνία.

Πηγή: Τα Νέα της Καρδιανής - Αρ. Φ. 69 - Μάιος Ιούνιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: