Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Κάθε αιολικό, υπάρχει ΜΟΝΟ επειδή επιδοτείται, επιδοτείται πολλαπλά και οι επιδοτήσεις είναι ο αυτοσκοπός του


Εις μνήμην, αντιγράφουμε:

http://ophioussa.blogspot.com/2019/08/blog-post.html

Α. Kάθε αιολικό, υπάρχει ΜΟΝΟ επειδή επιδοτείται,  επιδοτείται πολλαπλά και οι επιδοτήσεις είναι ο αυτοσκοπός του:
  1. Είναι υποχρεωτικό να αγοράζει η ΔΕΗ (ή όποιο νομικό της πρόσωπο, μετά την λεγόμενη "απελευθέρωση") το κουτουρού μεταβλητό ρεύμα που παράγει, είτε το χρειάζεται το δίκτυο, είτε όχι
  2. Είναι υποχρεωτικό για τον διαχειριστή του δικτύου της ΔΕΗ να έχει πρόσβαση σε μεταβλητές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τυπικά με εισαγόμενο φυσικό αέριο, για να εξισορροπεί την μεταβλητή και κουτουρού (ο δόκιμος όρος είναι "στοχαστική") ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον αέρα.
  3. Είναι υποχρεωτικό για τον διαχειριστή του δικτύου να πληρώνει και τα κόστη και τις ζημιές μεταβλητής λειτουργίας αυτών των μονάδων αερίου (με ευφάνταστους όρους όπως ΜΑΜΚ, ΑΔΙ κλπ)
  4. Είναι υποχρεωτικό να πληρώνουμε ταρίφες (τυπικά 90 ευρώ την μεγαβατώρα) στον "επιχειρηματία" που έχει αιολικά. Τα 90 ευρώ, δεν είναι το κόστος του ρεύματος για τον καταναλωτή, τα 90 είναι "πόσα χρειάζεται ο "επιχειρηματίας" για να καλύπτει τα έξοδά του, το δάνειό του και να βγάζει και κάτι τι. Το συνολικό κόστος για εμάς, είναι τα 90 ευρώ, συν το κόστος ενσωμάτωσης, που εύκολα διπλασιάζει το "90". 
  5. Η "ενσωμάτωση" είναι όλη η φασαρία που χρειάζεται για να απορροφηθεί στο δίκτυο το στοχαστικό αιολικό ρεύμα χωρίς να κάνει ζημιά. Ναι, άνετα καίγεται ένα δίκτυο όταν οι πηγές μεταβλητού ρεύματος επηρεάζουν την τάση, και την συχνότητα. Ναι, τα αιολικά προκαλούν μπλακάουτ, στην Ρόδο, στην Αυστραλία, στην Αγγλία και οσονούπω, αν κλείσει τις μονάδες βάσης της -- που δεν το πιστεύω, στην Γερμανία.
  6. Όλα αυτά, τα πληρώνουμε εμείς, επίσης υποχρεωτικά με τον λογαριασμό του ρεύματος. ΕΤΜΕΑΡ, τέλη μεταφοράς, τέλη διασύνδεσης. Ακόμα και τα ΥΚΩ κρύβουν επιδοτήσεις ΑΠΕ.
Β.  Πολλά πράγματα επιδοτούνται, και ακόμα και για μένα, που είμαι γενικά κατά των επιδοτήσεων, δεν είναι οι πολλές επιδοτήσεις το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τι παίρνουμε, ή τι δεν παίρνουμε για αυτές τις επιδοτήσεις, με τα αιολικά, με οποιαδήποτε αιολικά:
  1. Δεν παίρνουμε καμμία  μείωση εκπομπών CO2. Μετρημένα, διαχρονικά, διακρατικά, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2 και αν αυτό δεν σας εντυπωσιάζει, να σας το πω αλλιώς: Όλα τα αιολικά της Γερμανίας (που μας τα εξάγει) δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2.
  2. Τα αιολικά δεν μειώνουν χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή. Ή και αυξάνουν χρήση ορυκτών καυσίμων! Προστίθενται στο λεγόμενο "ενεργειακό μείγμα" χωρίς να υποκαθιστούν. Ξέρω, πολλοί από εσάς, δεν το καταλαβαίνετε αυτό, αλλά η εξήγηση είναι απλή: Ό,τι κερδίζεται από την "έγχυση" αιολικού ρεύματος όταν φυσάει, χάνεται και με το παραπάνω, λόγω της μεταβλητής και επομένως μη αποδοτικής λειτουργίας των συμβατικών μονάδων που αναγκάζονται να λειτουργούν μεταβλητά, για να κρατήσουν σταθερή την τάση και την συχνότητα στο δίκτυο.
  3. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν καμμία συμβατική μονάδα, οποιουδήποτε καυσίμου! Είναι ασύμβατα με μονάδες "βάσης" (τις μονάδες που παράγουν τα φθηνό και σταθερό ρεύμα) και απαιτούν πρόσθετες μονάδες "μεταβλητής λειτουργίας με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα", δηλαδή μονάδες αερίου, λίγο πιο εξειδικευμένες και ακριβές από αυτές που γνωρίζουμε. Και, για κάθε εγκατεστημένο αιολικό μεγαβάτ (η εικονιζόμενη ανεμογεννήτρια είναι περί το 0,3 ή 0,4 μεγαβάτ) απαιτούνται 1,1 περίπου μεγαβάτ μονάδων αερίου!
  4. Τα αιολικά δεν έχουν υποκαταστήσει ή εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο λιγνίτη (ή νερό). Ούτε ένα γραμμάριο! Η εξοικονόμηση λιγνίτη στην Ελλάδα έχει γίνει, από το 2008 μέχρι σήμερα, από (σε τυχαία σειρά): α) Το ρεκόρ ύφεσης (όταν δεν έχεις να πληρώνεις για ρεύμα, δεν καις ρεύμα και η βιομηχανία σου πάει στην ...Βουλγαρία, ή, απλά, κλείνει. β) Το φυσικό αέριο (έχει πάει από ...0% το 1990 σε περίπου 25% σήμερα. γ) Οι εισαγωγές ρεύματος! Από περίπου 0% όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ το 2009, σε πάνω από 20% σήμερα! Το αέριο, οι εισαγωγές και η φτώχεια έχουν εξοικονομήσει λιγνίτη, όχι η εικονιζόμενη ανεμογεννήτρια.
Γ. Αν είναι όπως τα λέω (και είναι πουλάκια μου), τότε γιατί βάζουμε αιολικά και γιατί υπάρχει τέτοια πίεση και πρεμούρα;
  1. Πωλήσεις αιολικών από την Γερμανία (και την Δανία). Αυτοί απασχολούν άτομα και αυτοί εξάγουν πάνω από το 70% των αιολικών που κατασκευάζουν. Οι ίδιοι έχουν αιολικά, αλλά δεν ηλεκτροδοτούνται από αυτά! Τα ενσωματώνουν με πανάκριβα κόλπα, για κράχτη, και έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη!
  2. Επιδοτήσεις των 3-4 κρατικών Ευρωπαϊκών μονοπωλίων που έρχονται στην Ελλάδα να μας "απελευθερώσουν" από την ΔΕΗ που ξέραμε: α) η EDF (Edison ή Ελπέντισον σε εμάς), β) ENGIE Gaz de France (Ήρων σε εμάς), γ) Iberdrola (αυτή μπορεί να είναι με την Protergia, αλλά δεν είμαι και σίγουρος) και δ) ENEL (αυτή, έτσι που πάει, μάλλον θα πάρει ότι περισσέψει από την ΔΕΗ). Και να ξέρετε, αυτές οι 4 εταιρείες, έχουν μοιραστεί την Ελλάδα, περίπου όπως οι Φράγκοι του 1204. Η ΕΝEL έχει τις Κυκλάδες και την μισή Κρήτη.
  3. Επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων χωματουργών και μεσαζόντων που λυμαίνονται την Ελλάδα από τον καιρό του ...Σημίτη. Αν δεν το ξέρατε, αυτοί ελέγχουν τα ΜΜΕ και τις απόψεις σας για τα πάντα. Κάθε ένας από αυτούς είναι "αντιπρόσωπος" των παραπάνω "Ευρωπαίων".
  4. Επιδότηση του φυσικού αερίου. Αυτή είναι, κατά την γνώμη μου, η πιο μεγάλη διαπλοκή από τις τρείς. Το αέριο είναι ένα συμπαθητικό καύσιμο με πανάκριβες υποδομές (κυρίως αγωγούς μεταφοράς και δίκτυα διανομής
  5. Τζάμπα εύκολα λεφτά, εγγυημένα,  χωρίς κεφάλαιο και χωρίς ρίσκο (αν και κάτι νησιώτες και κάτι ορεσίβιοι, που δεν τα θέλουν, είναι λίγο ρίσκο για τους ΑΠΕτεώνες). Αν εσείς και εγώ είχαμε από 5 αιολικά σαν το εικονιζόμενο, θα καθόοομαστε.
  6. Η συνέπεια είναι ότι υπάρχει ισχυρό πλέγμα νομικής και διοικητικής προστασίας για τα αιολικά, εξ ου και το ...θράσος.
ΥΓ1.  Λένε ότι μόνο δύο άτομα δεν θέλουμε αιολικά στην Τήνο. Υπάρχουν μερικές ...χιλιάδες υπογραφές κατά των αιολικών, ξανά και ξανά. Όλοι περίπου οι Σύλλογοι είναι κατά.  Η πρώτη ημερίδα για αιολικά έγινε στο ΙΤΗΠ, το 2014, υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου (με Δήμαρχο τότε τον Παναγιώτη Κ). Ήταν καταιγιστική! Δεν είχα καμμία σχέση με την οργάνωσή της, ούτε είπα κιχ. Αν ο Δήμος, το 2000, ή το 2004 νόμιζε ότι τα αιολικά ήταν "καλά", το 2014 προφανώς ενημερώθηκε περί του αντιθέτου.  Η εναντίωση στον δύσμοιρο και στον επόμενο, είναι συνολική, καθολική και ομόφωνη και κάτι κρυφοί φιλοαιολικοί δεν τα κατάφεραν στις πρόσφατες εκλογές.  

ΥΓ2.  Ναι, είμαι κατά των αιολικών. Κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία, στην Τήνο, στα Άγραφα, στην Κρήτη, στην Εύβοια (πάει η Εύβοια), στην Πάρο, στην τσέπη μου και είναι εντελώς άχρηστα έως βλαπτικά, ενεργειακά. Δεν μου αρέσουν, αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Κλέβουν. Εξαπατούν. Είπα, παραπάνω, σε ποιους κάνουν καλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: