Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Τήνος

Η Τήνος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σήμερα, Πέμπτη, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τη βλάβη που προκλήθηκε λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άνδρο, από όπου και ηλεκτροδοτείται το νησί, σύμφωνα με ανακοίνωση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη.

Η Τήνος έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα από την κακοκαιρία, καθώς για τρίτο 24ωρο παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Οι δραστηριότητες στο νησί έχουν νεκρώσει. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν, ενώ κλειστά παραμένουν τα καταστήματα. Σημειώνεται ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν κανονικά.

Αναμένεται ανάλογη απόφαση και για το νησί της Άνδρου, κατόπιν αιτήματος του κ. Λεονταρίτη, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που προκάλεσαν οι σφοδρές όσο και πρωτοφανείς σε ένταση χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να έχουν αποκλειστεί από τις χιονοπτώσεις. Η ηλεκτροδότηση δεν έχει διακοπεί όμως. 

Στις Κυκλάδες βρίσκεται τις ημέρες αυτές και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα νησιά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το γεγονός ότι τα δυο νησιά των Κυκλάδων δεν διαθέτουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της σφοδρότατης κακοκαιρίας έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα με τις τοπικές αρχές, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους αντίστοιχους δήμους, να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με κάθε διαθέσιμο μέσο για την αποκατάστασή τους.

Να σημειώσουμε ότι το σημείο όπου βρίσκεται ο υποσταθμός είναι αποκλεισμένο από τα δυόμισι μέτρα χιονιού με αποτέλεσμα η προσέγγιση για την επιδιόρθωση της βλάβης να καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Επίσης χιόνι ύψους δύο μέτρων έχει καλύψει και το οδικό δίκτυο της Άνδρου. Οι μετακινήσεις απαιτούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία. 

Χθες, Τετάρτη, μεταφέρθηκε στην Άνδρο ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, το οποίο ανετράπη στην προσπάθειά του να πλησιάσει τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Και σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι κατάφεραν να το επαναφέρουν, για να συνεχίσει την επιχείρηση προσέγγισης του υποσταθμού με στόχο την αποκατάσταση της βλάβης.  

Μετά τις ανεπιτυχείς –μέχρι στιγμής– λόγω των δυσμενών συνθηκών προσπάθειες των ερπυστριοφόρων και των μηχανημάτων εκχιονισμού να προσεγγίσουν την περιοχή της Άνδρου στην οποία βρίσκεται ο υποσταθμός της ΔΕΗ, το εναλλακτικό σχέδιο που προέβλεπε την απογείωση ελικοπτέρου από Αθήνα το οποίο θα μετέφερε τεχνικούς της ΔΕΗ προκειμένου να προσεγγίσουν τον υποσταθμό και να διαπιστώσουν από αέρος το μέγεθος της βλάβης κατέστη ανεφάρμοστο λόγω αδυναμίας απογείωσης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης.

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της κατάστασης εξετάζεται η μεταφορά μετασχηματιστών της ΔΕΗ με πλοίο στην Τήνο προκειμένου να συνδεθούν με τα δίκτυα της Σύρου και της Μυκόνου για να ηλεκτροδοτηθεί το νησί.

Ερπυστριοφόρα μηχανήματα έχουν μεταφερθεί από την Αθήνα και στην Τήνο για να βοηθήσουν στον αποχιονισμό των ορεινών περιοχών στις οποίες έχουν αποκλειστεί οκτώ χωριά. 

Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα  και σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων προκειμένου να δίνει λύσεις ακόμη και σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: