Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ερευνούν το καρτέλ στην ακτοπλοϊα

Έχουν ήδη εντοπιστεί εναρμονισμένες πρακτικές σε ναύλα αλλά και διαδικασίες δρομολόγησης πλοίων στο πρόσφατο παρελθόν.Κάτω από το «βλέμμα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινάει σήμερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η διαδικασία διερεύνησης του «καρτέλ» στην ακτοπλοΐα.Η επίτροπος, αρμόδια για τον ανταγωνισμό, κ. Νέλι Κρόες, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφέρθηκε στη διαδικασία που ξεκινάει σήμερα με βάση την έκθεση που έχει γίνει και όπως είναι γνωστό, διαπιστώνει την ύπαρξη πρακτικών καρτέλ από την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και 14 εταιρείες.

Από την απάντηση της επιτρόπου προκύπτει ότι η έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτα το 2006 και όπως τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, «εδώ και δύο χρόνια ερευνά τον κλάδο της ακτοπλοΐας, χωρίς έως και σήμερα να αποδοθούν ευθύνες, να επιβληθούν πρόστιμα και να σπάσουν τα καρτέλ, τα οποία βασιλεύουν». «Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της ευνοεί την ανάπτυξη καρτέλ και μονοπωλιακών πρακτικών στον χώρο της ακτοπλοϊας. Οι ναύλοι συνεχώς ακριβαίνουν, οι υπηρεσίες χειροτερεύουν και τα δρομολόγια αραιώνουν. Πολλά νησιά κινδυνεύουν από την 1η Νοεμβρίου να μείνουν χωρίς σύνδεση, ενώ την ίδια ώρα το καρτέλ της ακτοπλοϊας ροκανίζει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη των φορολογουμένων», κατέληξε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι από την έρευνα που έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η οποία αποτελεί και τον άξονα της σημερινής διαδικασίας, διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, εναρμονισμένες πρακτικές, τόσο σε θέματα ναύλων όσο και σε ζητήματα συμμετοχής στις διαδικασίες δρομολόγησης πλοίων.

Την ίδια ώρα η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία και τη νομιμότητά της και χθες η ΝΕΛ, διά του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Απόστολου Βεντούρη, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Αθηνών κατά του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για «παράβαση υποχρεώσεως εχεμύθειας υπαλλήλου».

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με την ακτοπλοΐα ερευνά και τη συγκέντρωση μεταξύ της εταιρείας Sea Star Capital και της ΑΝΕΚ.

ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ
Πηγή: www.kykladesnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: