Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Αθήνα, 13.10.2008


Την αναστήλωση, διάσωση και ανάδειξη έξι σημαντικών πολιτιστικών μνημείων της Τήνου ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης. Συγκεκριμένα, με ερώτησή του, η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά την άμεση έναρξη εργασιών για τη διάσωση των ακόλουθων σημαντικών πολιτιστικών μνημείων του νησιού:

1. Το Μεσαιωνικό Κάστρο του Εξωμβούργου, το οποίο δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού. Το ισχυρό αυτό κάστρο άντεξε σε πολλές επιδρομές Σαρακηνών, Τούρκων και άλλων, όχι όμως και στη φυσική φθορά του χρόνου.

2. Η Συστάδα Οκτώ (8) Ανεμόμυλων στη θέση «Μύλοι» της κοινότητας Ιστερνίων, οι οποίοι με την υπ’ αριθμ ΔΠΑ/4911/21-7-1998 απόφαση Υπουργού Αιγαίου έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία.

3. Το κτιριακό συγκρότημα της ιστορικής Μονής -Σχολής Ουρσουλινών στο χωριό Λουτρά (έτος ιδρύσεως 1862).

4. Ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ της Μονής Ιησουϊτών στο χωριό Λουτρά, ο οποίος αποτελεί ίσως το κορυφαίο καθολικό αρχιτεκτόνημα του νησιού.

5. Οι Περιστεριώνες του νησιού και ιδιαίτερα του χωριού Ποταμιά του Δήμου Εξωμβούργου. Τα εξαιρετικά αυτά μνημεία αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο σύνολο τους ως έργα τέχνης που χρήζουν προστασίας (ΦΕΚ 674/Β 1984).

6. Το δίκτυο 10 Διαδρόμων Ιστορικού και Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος της Τήνου, μήκους 63 χλμ., το οποίο έχει χαρτογραφηθεί και διαμορφωθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων σε συνεργασία με τους δήμους του νησιού. Οι διαδρομές αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικούς πεζοδρόμους και λιθόστρωτα μονοπάτια, είναι οι ακόλουθες:
· Φαλατάδος - Μυρσίνη - Μαγγανάρι - Πλατύ - Λιβάδα - Φάρος Λιβαδάς.
· Ξινάρα - Εξώμβουργο - Κουμάρος - Σκαλάδος- Κρόκος - Σμαρδάκιτο- Ταραμπάδος Κάμπος - Λουτρά - Περάστρα.
· Μονή Κεχροβουνίου - Μουντάδος - Σμπεράδος - Τριπόταμος - Εξωμβούργο.
· Κιόνια - Χατζιράδος - Κτικάδος - Σμουρδιά - Βαρύ - Πόλες - Χώρα.
· Φαλατάδος - Βωλάξ - Γκρίζα - Σκλαβοχωριό - Αγάπη.
· Μυρσίνη - Προφήτης Ηλίας - Κορυφή Τσικνιά.
· Στενή- Ποταμιά - Μαρούλι - Λυχναφτιά.
· Δύο Χωριά - Μανταλού - Φανερωμένη - Κουνάρες - Άγιος Ιωάννης Πόρτο.
· Καλλονή - Αετοφωλιά - Κόρης Πύργος - Σταβριά- Μονή Καταπολιανή - Πλατιά- Πύργος.
· Καρδιανή - Υστέρνια - Βεναρνάδος - Πύργος - Μαρλάς - Μαμάδος.
Επίσης, ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας την ανησυχία των κατοίκων και των τοπικών φορέων του νησιού για το μέλλον των μνημείων, αναφέρει:

«Η Τήνος, ένα νησί με πλούσια ιστορία, συγκεντρώνει αξιόλογο πλήθος μνημείων, με τεράστια πολιτιστική και καλλιτεχνική αξία. Παρά τo γεγονός ότι η προστασία του μνημειακού πλούτου στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα μνημεία που κινδυνεύουν να χαθούν στην Τήνο είναι αρκετά. Τα έξι αυτά ανεκτίμητα κομμάτια της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που για χρόνια είναι εκτεθειμένα στη φθορά, πρέπει να αποδοθούν επισκέψιμα στο κοινό, ενισχύοντας τις πολιτιστικές υποδομές που είναι απαραίτητες για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Η διάσωση του πλούσιου πολιτισμικού κεφαλαίου της Τήνου, η επανένταξη των μνημείων του νησιού στο σήμερα και η βελτίωση της επισκεψιμότητας τους πρέπει να αποτελέσουν πρωταρχική προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: