Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008

ΠΑΡΕΜΒΑΣH ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ «ΠΛΑΝΗΤΗΣ» ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Κυκλάδων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 9 Ιουνίου 2008
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΠΑΡΕΜΒΑΣH ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ «ΠΛΑΝΗΤΗΣ» ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Την άμεση αναστήλωση και αποκατάσταση του Φάρου «Πλανήτης» της Τήνου ζήτησε ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε. Μεϊμαράκη με επιστολή του.
Ο κ. Βρούτσης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε υποχρέωση να διασώσουμε το Φάρο της νησίδας Πλανήτης, γιατί πίσω από τους επιβλητικούς πέτρινους τοίχους του, τους διαβρωμένους από την αλμύρα, κρύβει την ιστορία του τόπου μας. Δυστυχώς, η πάροδος των ετών και η παντελής απουσία ανθρώπινης παρέμβασης για την προστασία του, έχουν καταστήσει αυτό το μοναδικό κόσμημα του Αιγαίου στη χείριστη μορφή του. Η Πολιτεία οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές άρτιο αυτό το πέτρινο αριστούργημα, που αναδεικνύει ιδιαίτερα την λαϊκή τέχνη και παράδοση της Τήνου.»
Μάλιστα, ο Βουλευτής Κυκλάδων απέστειλε στο Υπουργείο την ήδη συνταχθείσα προκαταρκτική μελέτη εκτέλεσης του έργου και τον σχετικό προϋπολογισμό, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης αυτού του ιδιαίτερου μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο Φάρος χτίστηκε το 1886 στην μικρή νησίδα Πλανήτης πολύ κοντά στο νησί της Τήνου και αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα ναυτικής τέχνης. Επί 60 χρόνια συντρόφευε τους ναυτικούς που ταξίδευαν στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ ο επιβλητικός πύργος του χτισμένος με ξεχωριστή δεξιοτεχνία αποτελούσε πραγματικό στολίδι για το γραφικό λιμάνι του Πανόρμου. Το εν λόγω ιστορικό μνημείο, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, καθώς αποτελεί σημαντικό δείγμα ειδικής κατασκευής του αιώνα του, χαρακτηριστικό για την μελέτη της εξέλιξης της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. (ΦΕΚ. 138/18-2-1998).

Δεν υπάρχουν σχόλια: