Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Συντήρηση των αρχαίων μονοπατιών στην Τήνο

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΤΗΝΟ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, ξεκινά για πρώτη φορά φέτος συνεργασία με το νησί της Τήνου και το Δήμο Εξωμβούργου συντονίζοντας διεθνή ομάδα εθελοντών με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν έχουν στόχο τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τη σηματοδότηση των αρχαίων μονοπατιών του νησιού.

Η Τήνος θα φιλοξενήσει τρεις ομάδες νέων εθελοντών από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα εργάζονται καθημερινά σε τρία προγράμματα. Τα δύο πρώτα θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου όπου οι εθελοντές θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό σχολείο της Στενής ενώ το τρίτο θα λάβει χώρα από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και οι εθελοντές θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό σχολείο Φαλατάδου.

Ο Δήμος Εξωμβούργου έχει 35 χωριά, 30 παραδοσιακά και 5 παραλιακά και καταλαμβάνει τα 2/3 του νησιού. Είναι η λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένη Τήνος και περισσότερο η αγροτική και ημιορεινή περιοχή της. Όμως είναι η περιοχή με τα πλέον ομορφότερα και παρθένα τοπία, που οι κάτοικοί της κρατούν τις παραδόσεις και τα έθιμα τους. Σε όλη την περιοχή του Δήμου Εξωμβούργου υπάρχει ένα πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών, που έχει σηματοδοτηθεί και χαρτογραφηθεί από τη Νομαρχία Κυκλάδων και το Δήμο. Περιπατητές ντόπιοι αλλά και ξένοι κάνουν συχνή χρήση αυτού του δικτύου μονοπατιών, μιας και η διαμόρφωση του εδάφους στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτρέπει τη δημιουργία αμαξιτών δρόμων. Οι εργασίες των εθελοντών θα είναι ο καθαρισμός, η διάνοιξη και η σήμανση των πιο σημαντικών μονοπατιών του Δήμου.

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την καθημερινή ζωή του νησιού, να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία του και φυσικά τους φιλόξενους κατοίκους του. Η διεθνής ομάδα θα απαρτίζεται συνολικά από 45 εθελοντές από διάφορες χώρες ενώ τις δράσεις της ομάδας θα συντονίσουν 6 ομαδάρχες-συντονιστές εκπαιδευμένοι από την ΕΛΙΞ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:

  • Αντωνία Στεργιώτου Τηλ.: 22833 60218
  • Κατερίνα Τσεκούρα, Συντονίστρια Προγράμματος ΕΛΙΞ
    Τηλ.: 6977 197353 - e-mail: k.tsekoura@elix.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: