Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Οικιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Μια απάντηση για τα φωτοβολταϊκά συστήματα του κ. Στέφανου Μάνου, ο οποίος βρίσκεται πολύ συχνά στο νησί μας, σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής 11.05.08

Πριν από τρεις εβδομάδες έγραψα για την εντυπωσιακή ανοησία που χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις, τις οποίες έχει επιβάλλει το κράτος σε όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του σπιτιού τους. Είναι τόση η ανοησία ώστε, μόνη της, φθάνει για να αποθαρρύνει όποιον θα ήθελε να εγκαταστήσει ένα τέτοιο σύστημα, ακόμη και τον πλέον περιβαλλοντικά ευαίσθητο

Στις 4 Μαΐου, η «Καθημερινή» δημοσίευσε άρθρο του κ. Κυριάκου Βλάχου, μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σε απάντηση-συμπλήρωση -γράφει ο κ. Βλάχος- του δικού μου. Θέλω να απαντήσω στα βασικά επιχειρήματα του κ. Βλάχου.

Γράφει ο κ. Βλάχος: «Το κόστος εγκατάστασης των 200.000 φωτοβολταϊκών των 2 kW, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Μάνου, ανέρχεται περίπου σε 200.000 x 14.000 ευρώ, ήτοι 2,8 δισ. ευρώ, ποσό υπερ-δεκαπενταπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος μιας θερμικής αιχμιακής μονάδας (400 ευρώ/kW). Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διαθέτει εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκών, το τεράστιο αυτό ποσό θα επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο και δεν θα δημιουργήσει παρά ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας».

Oτι 200.000 μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών κοστίζουν περισσότερο από μια αντίστοιχη θερμική μονάδα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Η διαφορά είναι ότι την απόφαση για την κατασκευή και πληρωμή των 200.000 φωτοβολταϊκών θα την πάρουν -διότι έτσι θέλουν- 200.000 καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ την απόφαση για την κατασκευή του θερμικού σταθμού θα την πάρει η ΔΕΗ. Αν, για παράδειγμα, το κράτος αποφάσιζε πως πρέπει να μετακινούμαστε, θα αγόραζε λεωφορεία των 60 θέσεων και θα εμπόδιζε την αγορά πολυτελών και μη Ι.Χ. Θα μας εξηγούσε ότι κάθε μετακίνηση με Ι.Χ. κοστίζει 20-30 φορές περισσότερο από ό,τι με λεωφορείο, επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο και δεν δημιουργεί παρά ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό που φαίνεται αδιανόητο για τα Ι.Χ., αυτό ακριβώς κάνει το κράτος με τα φωτοβολταϊκά. Με ανόητες ρυθμίσεις εμποδίζει όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκές μονάδες στη στέγη του σπιτιού τους.

Η θεωρία είναι πάντοτε ελκυστικότερη από την παρατήρηση. Η θεωρία διαθέτει κομψότητα διότι επιτρέπει τον περιορισμό των παραμέτρων σε όσες χωρούν σε μια εξίσωση, σε ένα συλλογισμό. Αντίθετα, η παρατήρηση της πραγματικότητας είναι άτσαλη, αφήνει πάντοτε ερωτηματικά. Αυτή, κατά κάποιο τρόπο, είναι και η διαφορά μεταξύ της κατευθυνόμενης οικονομίας και της οικονομίας της αγοράς.

Παρατηρώ, λοιπόν, ότι στη Γερμανία - που πάντως δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παράλογες ή παρορμητικές αποφάσεις- υπήρχαν, στο τέλος του 2006, 300.000 στέγες με φωτοβολταϊκά και προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται ετησίως μέχρι το 2020 με ρυθμό 20-30%. Αυτά στη Γερμανία, με πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια από ό,τι εδώ.

Γιατί λοιπόν να μη μπορούμε να φανταστούμε 200.000 στέγες με φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα μέχρι το 2020; Αν καταργηθούν βέβαια οι ανόητες ρυθμίσεις που εμποδίζουν την εγκατάσταση τους.

Αν το κράτος καταφέρει να ξεκαθαρίσει τι πράγματι θέλει με τα φωτοβολταϊκά, αν διατυπώσει ένα όραμα, ένα στόχο και σταματήσει τις συνεχείς ανοησίες, προεξοφλώ ότι θα δημιουργηθούν εγχώριες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών (όπως έγινε στο παρελθόν με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες) και έτσι θα απαντηθεί το δεύτερο μέρος της επιχειρηματολογίας του κ. Βλάχου. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να προσθέσω -μια και το υπουργείο Ανάπτυξης εποπτεύει, πέρα από την ενέργεια, και την έρευνα- ότι θα ήταν σωστό να ενθαρρυνθεί η έρευνα σε ό,τι έχει σχέση με τον ήλιο. Εχουμε περισσότερο ήλιο από τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Ας τον αξιοποιήσουμε.

7 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Η γλώσσα της αλήθειας

αμμοδύτης είπε...

Και για να το πω προσωπικά και λαϊκά. Φωτοβολταϊκά στην ταράτσα μου ειναι δικιά μου ευθύνη και απόφαση. Αν το κράτος ήταν σοβαρό θα μου το επέτρεπε με ταυτόχρονη σύνδεση με το δίκτυο.

Αλλά όχι, προτιμά να επιδοτεί τον μασκαρά που θέλει χωράφια στα σύννεφα, γιατι με την υπερτιμολόγηση που θα κάνει (αν όχι αυτός, το 99% των άλλων) και με 500 ευρώ καπέλο στην ΜWhr δεν τον νοιάζει αν έχει ήλιο 1 μήνα ή 11 μήνες. Business με ξένα κόλλυβα.

Και θα πω ωμά κάτι που ο Υπουργός κωλύεται να πει. Ο λόγος που το σύστημα επιδοτεί τον μασκαρά αλλά δεν το επιτρέπει στην ταράτσα μου είναι διότι ο κάθε μασκαράς λαδώνει τον αρμόδιο Γενικό και μη Γραμματέα.

Σε όλη την Αμερική επιτρέπονται και ευνοούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Ακριβά, αλλά έχουν πλάκα, δουλεύουν μια χαρά, και πουλάς πισω στο σύστημα ότι περισσεύει.

Μπραβο σας για μια καίρια επισήμανση

Unknown είπε...

Αμμοδύτη δεν νομίζω οτι απαγορεύεται η εγκατάσταση σε ιδιωτικές ταράτσες . Θα ήθελα να μου το εξηγήσεις αυτό. Αυτό όμως που έχω ακούσει και έχω λόγο να το πιστεύω είναι οτι κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά μεγαλύτερησς ισχύος των 400 Kw. και αυτό γιατί η "πίτα" των πράσινων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκών κλπ) είναι ήδη μοιρασμένη σε πρόσωπα γνωστά και μη εξαιρετέα .
Τώρα εγώ το τι θα βάλω στην ταράτσα του σπιτιού μου (χωρίς να ενοχλώ τη ΔΕΗ) είναι δικό μου θέμα. Αν εννοείς οτι δεν θα μ επιδοτήσει ,αυτό είναι άλλο θέμα.

Unknown είπε...

Παρεμπιπτόντως λέω οτι εκτιμώ την κρίση του Μάνου. Ηταν πάντα ορθή και τεκμηριωμένη .(Και δεν τον ψήφησα ποτέ).
Είχα διαβάσει κάπου την άποψή του για το Εθνικό πάρκο στο Ελληνικό και έχω να πω οτι ήταν μακράν η καλύτερη . Αλλα στο ΥΠΕΧΩΔΕ τρείς λαλουν και δυο χορεύουν.

αμμοδύτης είπε...

το είδα ότι επιτρέπεται juan, μου το είπε και κάποιος σε μένα...

Λες να μας δίνουνε 500 ευρώ την MWhr (ή 0,5 ευρώ την κιλοβατώρα επιδότηση για να τα έχουμε στην ταράτσα...), ή 40% του κόστους αγοράς...

αμμοδύτης είπε...

Τα κριτήρια μοιρασιάς της πίττας των φωτοβολταϊκών, τα λέω και τα ξαναλέω, αλλά αμφιβάλω αν θα θιγεί ή θα πηδήξει (από παράθυρο εννοώ) κανένας Γενικός.

venthesikymi είπε...

poulakia mou...hairomai pou pigate kai allou gia kozeri. Edw moiazei pio sovaró...