Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007

ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΚΤΥΠΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ-ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Το Δ.Σ. του Ι.ΤΗ.Π. όταν πληροφορήθηκε ότι άγνωστοι μουτζούρωσαν το άγαλμα της Κοιμωμένης του Χαλεπά στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, έστειλε την παρακάτω επιστολή προς το Δήμαρχο Αθηναίων.
Προς το Τήνος, 14 Νοεμβρίου 2007
Δήμαρχο Αθηναίων Αρ. πρωτ. 319
κ. Νικήτα Κακλαμάνη
Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Κοτζιά, Τ.Κ. 10552
Τηλ. 210-3722001
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Πληροφορηθέντες την αήθη ενέργεια κάποιων, οι οποίοι «ασέλγησαν» πάνω στην Κοιμωμένη του μεγάλου Τήνιου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και ευαισθητοποιηθέντες ως Τήνιοι, θέλουμε να σας εκφράσουμε τη θλίψη και την αγανάκτησή μας για την επαίσχυντη αυτή πράξη αμαύρωσης του έργου – συμβόλου της Νεοελληνικής γλυπτικής.
Ταυτόχρονα συγχαίρουμε και υποστηρίζουμε την απόφασή σας να ανεγείρετε στο χώρο του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών Μουσείο ταφικών μνημείων, που φέρουν την υπογραφή μεγάλων Ελλήνων γλυπτών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που έχει ήδη αλλοιώσει πολλά έργα ανάμεσα στα οποία και την Κοιμωμένη, και οι κίνδυνοι βανδαλισμών επιβάλλουν μια τέτοια λύση.
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) είναι ένα πολιτιστικό, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο που συστήθηκε από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Εδρεύει στην Τήνο, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο, και διαθέτει αίθουσες συνεδρίων, εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, αίθουσα διαδικτύου και πολλαπλών χρήσεων. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η έρευνα, η μελέτη και η προβολή του ιστορικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού και της πνευματικής παράδοσης της Τήνου. Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού, το Ίδρυμα φιλοξενεί στο μέγαρό του μόνιμη έκθεση 22 έργων του Γιαννούλη Χαλεπά σε χώρο ευπαρουσίαστο και ειδικά διαμορφωμένο, που εγκαινίασε το 2005 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τότε δέχεται μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Τα έργα ανήκουν στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, δωρεές του ίδιου του καλλιτέχνη κ! αι της Αδελφότητας των Τηνίων στην Αθήνα.
Γνωρίζοντας το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του Μουσείου, θέλουμε να θεωρήσετε ότι το Ι.ΤΗ.Π. είναι στη διάθεση του Δήμου Αθηναίων για τη φιλοξενία του έργου της Κοιμωμένης στο μέγαρό του, ώστε και το έργο να προστατευτεί αυτό το διάστημα και οι Τήνιοι να θαυμάσουν από κοντά το γνωστότερο δημιούργημα του μεγαλύτερου Νεοέλληνα γλύπτη.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Ο Γ. Γραμματέας
Ευάγγελος Παρασκευάς - Γκίζης

Δεν υπάρχουν σχόλια: