Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

«Παν μέτρον άριστον» (αποκλεισμένοι για 8 ημέρες…)

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τήνος, 22/10/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τήνος, 22-10-2011, με το «άκουσμα» και νέας 48ωρης παράτασης
της απεργίας της ΠΝΟ

Η Δημοτική αρχή ζει και αναπνέει την αγωνία όλων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα αλλά και οι εργαζόμενοι –δημοσίου και ιδιωτικού τομέα- και οι συνταξιούχοι.

Συμπαραστάθηκε προς τους εργαζόμενους έμπρακτα, με ομόφωνο δυναμικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και συμμετείχε στη συγκέντρωση των απεργών της 19ης Οκτωβρίου στην παραλία της Τήνου, όπου και αναγνώστηκε το άνω ψήφισμα. Τέλος, η δημοτική αρχή κατανοεί την απεργία των εργαζομένων ως ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα και αποδέχεται ότι αυτή έχει κάθε φορά ως αναγκαίο αποτέλεσμα δυσμενείς συνέπειες για την ζωή όλων.

Όμως θεωρούμε ότι όλα τα ανωτέρω πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον κανόνα του μέτρου, που στην περίπτωση της απεργίας των ναυτεργατών (ΠΝΟ), έχει ήδη απωλεσθεί. Ένα 48ωρο, δεύτερο 48ωρο, τρίτο 48ωρο και ήδη τέταρτο 48ωρο, πάει πάρα πολύ για ένα νησί, που δεν διαθέτει άλλο μέσο μεταφοράς από το πλοίο προς Ραφήνα και Πειραιά!

Θα ήταν πολυτέλεια αυτή την ώρα να αναφερθούμε στην πλήρη διάλυση της οικονομικής ζωής και κάθε διοικητικής δραστηριότητας. Αναφερόμαστε στον άνθρωπο και μόνο.

Καλούμε τον κάθε αρμόδιο να καταλάβει ότι στην Τήνο, πέραν της ανασφάλειας των ανθρώπων από το συνεχή αποκλεισμό, παρουσιάζονται ήδη ελλείψεις, πρωτίστως, σε φάρμακα. Άνθρωποι που θα έφευγαν σε άλλη περίπτωση για γιατρούς στην Αθήνα ή στη Σύρο, αδυνατούν. Πολίτες αυτού του τόπου και αλλοδαποί φίλοι του νησιού, χάνουν τα εισιτήρια πτήσης τους για το εξωτερικό και υφίστανται τρομακτικές ταλαιπωρίες.

Και κάτι αληθινά προσβλητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για τον πολιτισμό μας, που πιθανώς δεν περνά καν από το μυαλό όσων διοικούν (είτε υπουργεία είτε συνδικάτα) από την Αθήνα: Οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους αυτές τις μέρες εκτός Τήνου, μεταφέρονται με φουσκωτά ή θάβονται σε άλλες περιοχές από την γενέθλια γη τους. Αλλά και οι στενοί συγγενείς εκείνων που αποβίωσαν κατά τον αποκλεισμό μας στην Τήνο, δεν μπόρεσαν να παρευρίσκονται στις ταφές τους. Τιμά κανέναν αυτή η κατάσταση και είναι εικόνα νησιωτικού εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2011; Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και αφορούν την ιεράρχηση που ως Δήμος θέτουμε, με πρώτη τη ζωή, την υγεία και την ανθρώπινη Ο Δήμος Τήνου έχει αναγορεύσει σε ύψιστη αρχή του τη νησιωτικότητα, ως ρήτρα του Συντάγματος, παρότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη για τον σεβασμό του θεμελιώδους νόμου του κράτους. Νησί σημαίνει, εξ ορισμού, διαρκές άγχος για μια αρρώστια, ένα ατύχημα, κλπ, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών του Κέντρου Υγείας, μόνης υγειονομικής μονάδας στο νησί. Φανταστείτε πώς περνούν οι μέρες αυτές του αποκλεισμού για τον κάθε πολίτη μας ξεχωριστά αλλά και για τη Δημοτική Αρχή…

Πώς λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει σεβαστή η νησιωτικότητα; Για ποιο λόγο η έννοια του «προσωπικού ασφαλείας», που ισχύει σε πλειάδα άλλων περιπτώσεων, να μην τύχει αναλογικής εφαρμογής και στα νησιά εκείνα που στερούνται εναλλακτικού μεταφορικού μέσου; Η ύπαρξη ενός και μόνο δρομολογίου προς το κέντρο, για κάθε διήμερο απεργίας, ούτε τον αγώνα τον εργαζομένων θα αποδυνάμωνε ούτε το νησί θα έφερνε σε τέτοια κατάσταση. Μια τέτοια υποτυπώδης επικοινωνία με το κέντρο θα επέλυε πολλά από τα ανωτέρω.

Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου και καλούμε τον κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει διέξοδο σε ένα αποκλεισμένο επί 8 ημέρες (με βάση και τη νέα παράταση) νησί. Η Τήνος, ένα νησί με μακρά και σημαντική ναυτική παράδοση και μια κοινωνία που τιμά και αγαπά βαθιά τους Έλληνες ναυτικούς, έφτασε στα όρια των αντοχών της και απαιτεί λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: