Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΠΝΟ: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την ταλαιπωρία που υφίστανται είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες, διαβεβαιώνει η ΠΝΟ νησιώτες και επιβάτες.

Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία, εν μέσω και των αντιδράσεων που ενισχύονται από παραγωγούς και άλλους παράγοντες της νησιωτικής οικονομίας, καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση και μετά το πρωινό της Κυριακής 28/11.

Η ΠΝΟ, στην οποία στρέφει τα βέλη της και μερίδα παραγωγών της Κρήτης, τα προϊόντα των οποίων παραμένουν στα λιμάνια, αναφερόμενη στους νησιώτες και επιβάτες, τονίζει ότι, για την ταλαιπωρία που υφίστανται, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες.

Η συνέχιση της απεργίας, πάντως, επηρεάζει και τα οικονομικά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, κυρίως εκείνων που έχουν πλοία δρομολογημένα σε μεγάλες κύριες γραμμές με σχετικά ικανοποιητική κίνηση και τη χειμερινή περίοδο (π.χ. Κρήτη, Δωδεκάνησα).

Υπολογίζεται ότι η ζημία, μέχρι στιγμής, προσεγγίζει το συνολικό κόστος της αύξησης που θα λάμβαναν οι ναυτικοί στην περίπτωση που είχε υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η όποια αύξηση φέτος δημιουργεί νέα βάση, πάνω στην οποία θα «πατήσει» η σύμβαση της επόμενης χρονιάς και πάντως σε κάθε περίπτωση η «σύγκρουση» μεταξύ ΠΝΟ και ΕΕΝ δεν αφορά μόνο τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η ΕΕΝ φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει ότι συνδέει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα, στην κατεύθυνση της προσαρμογής στο κοινοτικό δίκαιο, για την οποία την ευθύνη φέρει όμως η κυβέρνηση και, ειδικότερα, το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

Η πολιτεία, πάντως, σε όλες τις εκφάνσεις ήταν, μέχρι χθες το βράδυ, απούσα από τα τεκταινόμενα, καθώς ο μεν υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, απουσίαζε στο Λονδίνο, ενώ από πλευράς Προστασίας του Πολίτη δεν είχε εκδηλωθεί κάποια ενέργεια.

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι, προσκείμενοι στην ΕΕΝ, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η πολιτεία «προστατεύει τους καταληψίες», αφού, όπως εκτιμούν, η πλειονότητα των ναυτεργατών δεν απεργεί.

Παρέμβαση από Ν.Δ.

Στο μεταξύ, στο θέμα παρενέβησαν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη.

«Για μια ακόμη φορά, βιώνουμε μεγάλα προβλήματα, τα οποία, αυτή τη φορά, οφείλονται στην απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και στην κόντρα της με τους φορείς της ακτοπλοΐας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία αναμφισβήτητα πλήττει τη ναυτιλία μας, αλλά και την ούτως ή άλλως δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας. Μια εξέλιξη, την οποία οφείλετε άμεσα να χειριστείτε», τονίζεται στην ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Πλακιωτάκης, Νίκος Δένδιας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Μουσουρούλης, Σπύρος Γαληνός, Ιωάννης Βρούτσης και Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη.

Η κυβέρνηση, προστίθεται στην ερώτηση, πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να παίζει με ζητήματα καίριας σημασίας, όπως η ακτοπλοΐα, η ναυτική εκπαίδευση και εργασία, οι άγονες γραμμές, η κρουαζιέρα και, φυσικά, το Λιμενικό Σώμα

Τέλος, οι βουλευτές ερωτούν τον κ. Διαμαντίδη «πώς και πότε σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη συγκυρία» και εάν «διατίθεστε να καλύψετε πιθανές ζημίες -για παράδειγμα- των αγροτών»;

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: