Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009

Διασύνδεση των Κυκλάδων με υποβρύχιο καλώδιο της ΔΕΗ

Την έναρξη των διαδικασιών για την διασύνδεση των Κυκλάδων με υποβρύχιο καλώδιο, έργο προϋπολογισμού 350 εκατ. €, αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Προηγήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Με την ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τη ΔΕΗ, εξασφαλίζεται επαρκής και αξιόπιστη παροχή ενέργειας στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο, καθώς και βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στα νησιά λόγω της κατάργησης ή της θέσης σε ψυχρή εφεδρεία των αυτόνομων σταθμών παραγωγής (οι οποίοι λειτουργούν με πετρέλαιο). Επίσης παρέχεται η δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου καθώς και η απορρόφηση ενδεχόμενης αιολικής ενέργειας.

Στη σημερινή συνεδρίαση το ΔΣ της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθραενέκρινε την προώθηση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Διασύνδεσης με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων (μετά από προηγούμενη προκήρυξη). Αρχικά θα συνταχθούν τα τεύχη της προκήρυξης τα οποία και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, θα διαμορφωθούν τα τελικά τεύχη της διακήρυξης με τα οποία θα διενεργηθεί και ο διαγωνισμός.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσκαλέσει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την επιλογή των τεχνολογιών που θα περιληφθούν στα καταρχήν τεύχη της διακήρυξης.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: