Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

.... σκέψεις από το http://kykladessyros.blogspot.com

(Στο παρακάτω κείμενο, όπου Σύρος θα μπορούσαμε να βάλουμε τη λέξη Τήνος!)

...Μην πας μακριά για ανακύκλωση!
Μαύρο γυαλί, άσπρο γυαλί, χαρτί, χάρτινες συσκευασίες, κουτιά από αλουμίνιο, πλαστικό, όλα σε ξεχωριστές τρύπες των ίνοξ επιβλητικών κάδων ανακύκλωσης που βρίσκονταν σε τόσα πολλά σημεία σε όλες τις γειτονιές της πόλης ώστε να μη χρειάζεται κανένας παραπάνω από 2 λεπτά περπάτημα για να αδειάσει τα σκουπίδια του! Και γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; "Μα φυσικά για να προστατεύσει το περιβάλλον, για τι άλλο;", ίσως σκεφτείτε! Ε λοιπόν όχι! Για να γλιτώσει να γεμίσει παραπάνω από μία μωβ σακούλα την εβδόμαδα έπρεπε να ανακυκλώνει κανείς τα πάντα αφήνοντας μόνο τα αποφάγια να μπουν στις σκουπιδοσακούλες! Κάπως έτσι η Ολλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη, ποσοστά άνω του 70% των απορριμάτων ανακυκλώνεται! Λόγω τσιγκουνιάς, αγαπητοί μου! Αν κάποιοι δεν μπορούν/αρνούνται να μάθουν "με το καλό" να ζουν φιλικά με το περιβάλλον, τότε πρέπει να υφίστανται τη συνέπεια αυτής τους της επιλογής, δηλαδή να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το έξτρα κόστος της ρύπανσης του περιβάλλοντος κι όχι αυτό να διαχέεται αδιακρίτως στο κοινωνικό σύνολο!

Ενδιαφέροντα ε?

Σκεφτομαι λοιπον ποσο πιο ουσιαστικο θα ηταν να γινει ενα πιλοτικο πρόγραμμα ανακύκλωσης μονο με χαρτι αρχικα, όπως πολλοι απο εμας ακολουθουμε απο μονοι μας πηγαίνοντας ότιχαρτικά εχουμε στον Αγιο Ιάκωβο.Απλα να γίνει με πιο οργανωση.
Βλέπω τρικυκλα (με μπαταρια νομιζω)της αναπτυξιακης εταιρείας παρατημενα χωρις να χρησιμοποιουνται .
Θα μπορουσε μια ομαδα αποτελούμενοι απο υπαλληλους του Δημου αλλα και εθελοντες σε συννενοηση με τον Εμπορικό Σύλλογο να περνούν από όλα τα μαγαζια την ώρα που κλείνουν και να μαζεύουν τις αχρηστες κουτες από συσκευασίες και λοιπά χαρτικα.
Πιλοτικα και για ενα τριμηνο να δουμε πως θα παει ,ποια μαγαζια θα συνεργαστουν τι ποσοτητες θα μαζεύονται κλπ
Μετα κατι αλλο που ειναι σημαντικο ,πιστευω οτι δεν αρκει να παραμυθιαζομαστε μονο με την ανακυκλωση ως συγκεντρωση των αντικειμενων προς ανακύκλωση. Πρεπει και να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα υλικα.
Ο Δημος μπορει να δωσει το καλο παράδειγμα όταν αποφασίσει να προμηθεύεται αποκλειστικα και μονο ανακυκλωμένο χαρτί ως γραφική Υλη. Είναι φτηνοτερο και καθε 5 δεσμιδες των 500 φυλλων χαρίζουν στη γη 1 δεντρο.Και να ακολουθησει και η Νομαρχία και η Περιφέρεια και όλοι μας.
Ελπιζω να μη σας ζάλισα...

Πηγή: http://kykladessyros.blogspot.com

Πόσο χαρτί πετάμε στη Τήνο; Άραγε... μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: