Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Δραματική διάσωση νεογέννητης Μεσογειακής φώκιας στην Τήνο

εταιρια για τη μελετη και προστασια
της μεσογειακης φωκιας

hellenic society for the study and protection of the monk seal
Σολωμού
18, 106 82 Αθήνα, τηλ.++30 210 5222 888 Fax ++30 210 5222 450,
e-mail: info@mom.gr web site:
www.mom.gr
Για περισσότερες πληροφορίες: Πέπη Λαγωνίκα, Υπ. Επικοινωνίας
p.lagonika@mom.gr

Αθήνα 4/10/2007
Αρ. Πρωτ. 07/
3030

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Να παλεύει με 9 μποφόρ βρέθηκε μια νεογέννητη Μεσογειακή φώκια στην Κολυμπήθρα Τήνου την πρώτη Οκτωβρίου. Οι κραυγές του μωρού τράβηξαν την προσοχή περαστικής κατοίκου, η οποία με αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση βούτηξε στη μανιασμένη θάλασσα και κατάφερε να βγάλει το νεογέννητο στην στεριά. Η μικρή Mοnachus monachus ήταν μόλις λίγων ωρών, καθώς έφερε ακόμη τον ομφάλιο λώρο.
Πρόκειται για ένα θηλυκό που πιθανολογείται ότι παρασύρθηκε από τη σπηλιά όπου γεννήθηκε εξ αιτίας της έντονης θαλασσοταραχής. Ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό και η MOm, η οποία προσέτρεξε με τη λήξη του απαγορευτικού. Εν τω μεταξύ, η Ομάδα Διάσωσης της MOm έδινε τις κατάλληλες οδηγίες για την ασφάλεια της νεογέννητης Mοnachus monachus.

Στη μικρή φώκια, χορηγήθηκε ορός και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σήμερα βρίσκεται στη μονάδα περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας στην Αλόννησο. Καθώς το φωκάκι διατρέχει κίνδυνο υπογλυκαιμικού σοκ, του χορηγείται κατάλληλη θεραπεία ενώ η έλλειψη πρωτεϊνών από την οποία πάσχει αντιμετωπίζεται με την παροχή ψαροπολτού.
Η επιβίωση του θα κριθεί στις δύο επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τη Τζένη Ανδρουκάκη, Υπεύθυνη της Ομάδας Διάσωσης της MOm και τη καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Νατάσσα Κομνηνού που επιβλέπουν την κατάσταση του ζώου.
Η μικρή φώκια πήρε το όνομα της διασώστριάς της, «Βικτωρία» και προστίθεται στη λίστα νεογέννητων της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 7.
Καθώς το είδος είναι απειλούμενο με εξαφάνιση με ρυθμούς αναπαραγωγής που δεν παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, η επιβίωση κάθε νέου ζώου είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η διάσωση και η περίθαλψη πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE-ΦΥΣΗ «MOFI».


Το πρόγραμμα MOFI στοχεύει στη μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ φώκιας-αλιείας στην Ελλάδα. Υλοποιείται με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, της Τράπεζας Πειραιώς και της IFAW. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.mofi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: