Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της ΠΝΟ για την αναστολή της απεργίας

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συναδέλφους ναυτεργάτες και ναυτεργάτισσες, που ενωμένοι και με υψηλό αίσθημα ενότητας και ευθύνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που τους απηύθυνε, η ανώτατατη συνδικαλιστική Oργάνωσή τους, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), και έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν, το δίκαιο αγώνα τους για την προάσπιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Η οκταήμερη απεργία της Ομοσπονδίας, που ανεστάλη σήμερα το πρωί, υπήρξε σκληρή και διεξήχθη κάτω από αντίξοες συνθήκες, τόσον από την πλευρά του εφοπλιστικού κεφαλαίου της Ακτοπλοΐας, αλλά και της Κυβέρνησης, που αντιστρατεύθηκε με κάθε μέσο τα δίκαια και θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για δεύτερη φορά στην πολιτική της ιστορία διακυβέρνησης της χώρας, αδυνατώντας να εξεύρει λύσεις στα ώριμα, οξυμένα και αυτονόητα αιτήματα των ναυτεργατών, κατέφυγε στην προσφιλή «συνταγή» της του κατάπτυστου, επαίσχυντου, βαθύτατα αντιδημοκρατικού και αντεργατικού μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ναυτικών, γνωστή από το προηγούμενο του 2002.

Η Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μονάδες καταστολής, δεν δίστασε να καταφύγει σε ωμή βία και εξαναγκασμό, κατά συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΝΟ και ναυτεργατών, προσπαθώντας να τους απωθήσει εκτός των πλοίων.

Η ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες στο σύνολό τους καταδικάζουν τα γεγονότα αυτά και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν σθεναρά τέτοιες πρακτικές, που έχουν αποδοκιμασθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Πρέπει να τονισθεί ότι το γνωστό από το παρελθόν μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που σήμερα δήθεν ωραιοποιούμενο έχει μετεξελιχθεί σε πολιτική κινητοποίηση και επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ναυτικών, συνιστά ξεκάθαρα μέσο αναγκαστικής εργασίας που αντιβαίνει στην Διεθνή Σύμβαση υπ΄αριθμ. 105,1957 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας(ΔΟΕ), που έχει κυρώσει η Ελλάδα και επαναβεβαιώθηκε στο άρθρο III της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας της ΔΟΕ, που υιοθετήθηκε το 2006.

Η μεγαλειώδης οκταήμερη απεργία της ΠΝΟ, η νομιμότητα της οποίας και η απουσία καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος των ναυτεργατών δεν αμφισβητήθηκε από καμία πλευρά, δημιουργεί προϋποθέσεις για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων της ΠΝΟ και του συνόλου των Ελλήνων ναυτεργατών και επιβάλλει ανασύνταξη δυνάμεων, ενότητα και συσπείρωση στο δευτεροβάθμιο όργανο των Ελλήνων ναυτεργατών, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, για την παραπέρα προάσπιση και διαφύλαξη των κεκτημένων δικαιωμάτων του κλάδου.

Με εντολή διοίκησης
Γιάννης Χαλάς
Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ

Παρά την πολιτική κινητοποίηση, η απεργία της ΠΝΟ συνεχίζεται.

Λίγο μετά την πολιτική κινητοποίηση των ναυτικών η επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ευτυχώς για την Τήνο, η απεργία συνεχίζεται μόνο στο λιμάνι του Πειραία και όχι σε όλες τις γραμμές.

Από τα υπόλοιπα λιμάνια της Αττικής, Λαύριο και Ραφήνα, τα πλοία εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους. Από το λιμάνι του Πειραιά τα πλοία της Blue Star Ferries εκτελούν επίσης τα δρομολογιά τους με μικρή καθυστέρηση.

Απομένει να δούμε τι θα γίνει με τα δρομολόγια των άλλων πλοίων προς τα άλλα νησιά του Αιγαίου, τα οποία είναι ακόμα αποκλεισμένα.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Επιστρατεύονται οι απεργοί ναυτικοί

Την επιστράτευση των απεργών ναυτικών αποφάσισε πριν από λίγο η κυβέρνηση μετά το “ναυάγιο” της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ. κ. Γ.Χαλά με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδη.

Η αιολική βιομηχανία στην Άνδρο... και στις Κυκλάδες

Η αιολική βιομηχανία στην Άνδρο from Vanglouk on Vimeo.


Πηγές: androsfilm.blogspot.com

ΣΕΕΝ: Διαχωρίζει εκ νέου τη θέση του και ζητεί άρση των κινητοποιήσεων στα πλοία των εταιριών – μελών του που έχουν καταβάλει την αύξηση του 2%

Την άμεση παύση των απεργιακών κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στα πλοία που ανήκουν σε εταιρίες – μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η οποία ήδη έχει συμφωνήσει για αύξηση των βασικών μισθών για το 2010 κατά 2%, ζητεί ο Σύνδεσμος, προσθέτοντας ότι το ίδιο οφείλει να πράξει η Ομοσπονδία και για τα πλοία που ανήκουν σε εταιρίες που έχουν δηλώσει έτοιμες να υπογράψουν ανάλογες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Σ.Ε.Ε.Ν., αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά και με αγωνία τα τεκταινόμενα τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Ακτοπλοΐα, με την συνεχιζόμενη καθολική απεργία των Ναυτεργατικών Ενώσεων που υπάγονται στην ΠΝΟ και εκφράζει τις ανησυχίες της Διοίκησης και των μελών του για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα να έχουν πλήρως αποκοπεί τα νησιά μας από την Ηπειρωτική χώρα, να σαπίζουν χιλιάδες τόνοι ευπαθών προϊόντων και να ευρίσκονται σε απόγνωση έμποροι και επιχειρηματίες συμπολίτες μας.

Παράλληλα ο ΣΕΕΝ διαμαρτύρεται προς την ΠΝΟ και προς τις Ναυτεργατικές Ενώσεις διότι λαμβανομένου υπόψη του αιτήματός τους για παροχή αύξησης κατά ποσοστό 2% στα πληρώματα ακτοπλοΐας, δεν έχουν εξαιρεθεί όπως θα περίμενε κανείς από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα ακτοπλοϊκά πλοία που ανήκουν σε πλοιοκτήτριες εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει ή έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταβάλλουν την αιτηθείσα αύξηση.

Διερωτώμεθα βάσει ποιας λογικής η ΠΝΟ αδιακρίτως ακινητοποιεί πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα πληρώματα έχουν ικανοποιηθεί σ’ ότι αφορά την αιτούμενη αύξηση των αποδοχών τους.

Καλούμε την ΠΝΟ να τερματίσει άμεσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις εις βάρος των ακτοπλοϊκών πλοίων, των μελών του Συνδέσμου μας αλλά και τυχόν άλλων που έχουν καταβάλλει την αιτουμένη αύξηση κατά τα ανωτέρω και να επιτρέψει την επανέναρξη των δρομολογίων τους, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η δίκαιη αντιμετώπιση διαφορετικών περιπτώσεων.

Παράλληλα αναλογιζόμενοι το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν αυτού του είδους οι καταστάσεις, καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να παραμερίσουν τις όποιες οξύτητες και αντεγκλήσεις και να προχωρήσουν σε άμεσο τερματισμό της εργασιακής έντασης που έχει δημιουργηθεί και πλήττει την ελληνική ακτοπλοΐα, τις εταιρείες τους ίδιους τους Έλληνες ναυτικούς και τη ζωή και τις δραστηριότητες στα νησιά μας ιδιαίτερα σε μία εποχή που μαστίζεται και κλυδωνίζεται σοβαρά η εθνική μας οικονομία».

Νέα 48ωρη αποφάσισε η ΠΝΟ ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για πολιτική επιστράτευση

Μετά από την τριμελή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (13.00) μεταξύ του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδη, του εκπροσώπου της ΠΝΟ Γ. Χαλά (φωτο) και των εφοπλιστών Α. Βεντούρη, δε βρέθηκε λύση στο αδιέξοδο και τον πόλεμο μεταξύ ναυτεργατών και ακτοπλόων.
Πριν από λίγο συνεδρίασε η Διοίκηση της ΠΝΟ και αφού εξέτασε τις εξελίξεις που υπάρχουν απεφάσισε την συνέχιση για 48 ακόμη ώρες της απεργίας μέχρι τις 06.00 ώρας της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου 2010.

Η ΠΝΟ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις αφού δεν υπήρξε εξέλιξη στην ικανοποίηση των αιτημάτων της.
Την ίδια ώρα από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων κάνουν λόγο για πολιτική επιστράτευση.


Πηγή:
www.marinews.gr

Ύστατη προσπάθεια για τη λύση της απεργίας

Συνάντηση με το γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά, και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολο Βεντούρη, έχει ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, σε μία ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο με τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών.

Σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, ο κ. Διαμαντίδης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω, καθώς όπως είπε στον ραδιοσταθμό Radio 9, δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της ύστατης προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης.

Εμείς θέλουμε να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση, επανέλαβε σε δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, κατηγορώντας την πλευρά των ακτοπλόων για αδιαλλαξία, ενώ εκτίμησε πως η λύση της επιστράτευσης θα ήταν η χειρότερη δυνατή...

η συνέχεια www.naftemporiki.gr >>>

Γ. Διαμαντίδης: Η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα της

Νέα έκκληση σε ναυτεργάτες και ακτοπλόους να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ απηύθυνε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης.

Σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, ο κ. Διαμαντίδης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω, καθώς όπως είπε στον ραδιοσταθμό Radio 9, δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της ύστατης προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης....

η συνέχεια του άρθρου : www.naftemporiki.gr >>>

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Κόκκινη Κάρτα Κόκκινου στην Κυβέρνηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ
● ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
● ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΩΣ «ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Π.Ν.Ο.
Σε πρωτοφανή ταλαιπωρία υπόκεινται οι κάτοικοι των νησιών μας.
Η κυβέρνηση αφενός προχώρησε στην μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων (με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετακινήσεις και την ποιότητα ζωής των νησιωτών μας) και αφετέρου λειτουργεί ως «Πόντιος Πιλάτος» στις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.).
Η ανεύθυνη και αδιάλλακτη κυβερνητική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα:
► Ο εφοδιασμός των νησιών μας
τρόφιμα και φάρμακα να καθίσταται προβληματικός
► Ευπαθή προϊόντα και επιχειρηματίες να κινδυνεύουν να καταστραφούν
► Οι πολίτες να αδυνατούν να ταξιδέψουν
► Να προστίθενται νέα προβλήματα και να δημιουργείται αδιέξοδο ανάμεσα σε Π.Ν.Ο. – Πλοιοκτήτες – Κοινωνία
Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει σε κλίμα καλόπιστου διάλογου τα αιτήματα της Π.Ν.Ο. με στόχο να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη και συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων που επιδιώκουν να κατακτήσουν το μεροκάματο, εμπλέκονται στην καθημερινή διαδικασία μετακίνησης των πολιτών και των αγαθών προς τα νησιά μας.
► Θεωρούμε απαράδεκτο να εμπλέκει με τεχνητό τρόπο και δημιουργεί συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της .
Η «ομηρία» των νησιωτών μας πρέπει να λήξει άμεσα, να αποκτήσουν και πάλι τα νησιά μας τα απαραίτητα εφόδια και να πραγματοποιούνται εύρυθμα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Επιπλέον ζητάμε να επανεξετάσει τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών γραμμών, να τα βελτιώσει και να ακούσει τις προτάσεις των φορέων και των πολιτών του Νότιου Αιγαίου (ιδιαίτερα των μικρών νησιών) που βιώνουν πρωτοφανή απομόνωση.
Θυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι οι νησιώτες δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας!!!

Ακτοπλοϊα: Ταξίδεψαν τρία πλοία από Κρήτη με παρέμβαση Διαμαντίδη

Με εντολή του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη απέπλευσαν χθες το βράδυ από την Κρήτη τρία πλοία μεταφέροντας φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.
Ειδικότερα, το «Φαιστός Παλλάς» απέπλευσε έφυγε στις 22.05 από Ηράκλειο με 96 επιβάτες και 101 φορτηγά και έδεσε στις 04.30 Ακτή Ξαβερίου. Το Κρήτη Ι έφυγε 21.30 από το Ηράκλειο με 11 επιβάτες και 106 φορτηγά και έδεσε 06.50 π.μ. στην Ακτή Ξαβερίου και το Λατώ από Χανιά στις 23.40 μ.μ. 39 επιβάτες και 102 φορτηγά και έφθασε στον Πειραιά στις 09.00 το πρωϊ.

Πηγή: www.marinews.gr

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Γ.Διαμαντίδης: «Η κυβέρνηση καλεί άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο»

- Δήλωση Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

«Η απεργία αποτελεί αναμφισβήτητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων.
Υπόκειται όμως σε συγκεκριμένους κανόνες εκ του νόμου, όπως με σημερινή επιστολή μου επισήμανα προς την ΠΝΟ, προκειμένου να διασφαλιστούν ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού.
Η κυβέρνηση καλεί άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο, για να υπογράψουν σήμερα κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί από αυτή.
Η κυβέρνηση εκφράζει τη διαφωνία της προς κάθε κατεύθυνση, όπου παρατηρείται καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλισθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, των επιχειρήσεων στο επιχειρείν, αλλά και το δημόσιο συμφέρον παράλληλα με την προστασία της εθνικής οικονομίας.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προστατέψει το κοινωνικό σύνολο με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπου απαιτούνται.
Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, που εγγυώνται τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και να είστε βέβαιοι πως θα το πράξουμε».

Πήγη: www.marinews.gr

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες

Νέα 48ωτη απεργία, μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης, αποφάσισε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και άλλους παράγοντες της νησιωτικής οικονομίας.

Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η ΠΝΟ στην οποία στρέφει τα βέλη της και μερίδα παραγωγών της Κρήτης, τα προϊόντα των οποίων παραμένουν στα λιμάνια, αναφερόμενη στους νησιώτες και επιβάτες, υποστηρίζει ότι, για την ταλαιπωρία που υφίστανται, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες.

Η συνέχιση της απεργίας, πάντως, επηρεάζει και τα οικονομικά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, κυρίως εκείνων που έχουν πλοία δρομολογημένα σε μεγάλες κύριες γραμμές με σχετικά ικανοποιητική κίνηση και τη χειμερινή περίοδο (π.χ. Κρήτη, Δωδεκάνησα).

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ν», υπολογίζεται ότι η ζημία, μέχρι στιγμής, προσεγγίζει το συνολικό κόστος της αύξησης που θα λάμβαναν οι ναυτικοί στην περίπτωση που είχε υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η όποια αύξηση φέτος δημιουργεί νέα βάση, πάνω στην οποία θα «πατήσει» η σύμβαση της επόμενης χρονιάς και πάντως σε κάθε περίπτωση η «σύγκρουση» μεταξύ ΠΝΟ και ΕΕΝ δεν αφορά μόνο τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η ΕΕΝ φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει ότι συνδέει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα, στην κατεύθυνση της προσαρμογής στο κοινοτικό δίκαιο, για την οποία την ευθύνη φέρει όμως η κυβέρνηση και, ειδικότερα, το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΠΝΟ: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την ταλαιπωρία που υφίστανται είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες, διαβεβαιώνει η ΠΝΟ νησιώτες και επιβάτες.

Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία, εν μέσω και των αντιδράσεων που ενισχύονται από παραγωγούς και άλλους παράγοντες της νησιωτικής οικονομίας, καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση και μετά το πρωινό της Κυριακής 28/11.

Η ΠΝΟ, στην οποία στρέφει τα βέλη της και μερίδα παραγωγών της Κρήτης, τα προϊόντα των οποίων παραμένουν στα λιμάνια, αναφερόμενη στους νησιώτες και επιβάτες, τονίζει ότι, για την ταλαιπωρία που υφίστανται, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες.

Η συνέχιση της απεργίας, πάντως, επηρεάζει και τα οικονομικά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, κυρίως εκείνων που έχουν πλοία δρομολογημένα σε μεγάλες κύριες γραμμές με σχετικά ικανοποιητική κίνηση και τη χειμερινή περίοδο (π.χ. Κρήτη, Δωδεκάνησα).

Υπολογίζεται ότι η ζημία, μέχρι στιγμής, προσεγγίζει το συνολικό κόστος της αύξησης που θα λάμβαναν οι ναυτικοί στην περίπτωση που είχε υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η όποια αύξηση φέτος δημιουργεί νέα βάση, πάνω στην οποία θα «πατήσει» η σύμβαση της επόμενης χρονιάς και πάντως σε κάθε περίπτωση η «σύγκρουση» μεταξύ ΠΝΟ και ΕΕΝ δεν αφορά μόνο τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η ΕΕΝ φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει ότι συνδέει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα, στην κατεύθυνση της προσαρμογής στο κοινοτικό δίκαιο, για την οποία την ευθύνη φέρει όμως η κυβέρνηση και, ειδικότερα, το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

Η πολιτεία, πάντως, σε όλες τις εκφάνσεις ήταν, μέχρι χθες το βράδυ, απούσα από τα τεκταινόμενα, καθώς ο μεν υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, απουσίαζε στο Λονδίνο, ενώ από πλευράς Προστασίας του Πολίτη δεν είχε εκδηλωθεί κάποια ενέργεια.

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι, προσκείμενοι στην ΕΕΝ, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η πολιτεία «προστατεύει τους καταληψίες», αφού, όπως εκτιμούν, η πλειονότητα των ναυτεργατών δεν απεργεί.

Παρέμβαση από Ν.Δ.

Στο μεταξύ, στο θέμα παρενέβησαν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη.

«Για μια ακόμη φορά, βιώνουμε μεγάλα προβλήματα, τα οποία, αυτή τη φορά, οφείλονται στην απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και στην κόντρα της με τους φορείς της ακτοπλοΐας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία αναμφισβήτητα πλήττει τη ναυτιλία μας, αλλά και την ούτως ή άλλως δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας. Μια εξέλιξη, την οποία οφείλετε άμεσα να χειριστείτε», τονίζεται στην ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Πλακιωτάκης, Νίκος Δένδιας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Μουσουρούλης, Σπύρος Γαληνός, Ιωάννης Βρούτσης και Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη.

Η κυβέρνηση, προστίθεται στην ερώτηση, πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να παίζει με ζητήματα καίριας σημασίας, όπως η ακτοπλοΐα, η ναυτική εκπαίδευση και εργασία, οι άγονες γραμμές, η κρουαζιέρα και, φυσικά, το Λιμενικό Σώμα

Τέλος, οι βουλευτές ερωτούν τον κ. Διαμαντίδη «πώς και πότε σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη συγκυρία» και εάν «διατίθεστε να καλύψετε πιθανές ζημίες -για παράδειγμα- των αγροτών»;

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η απεργία των ναυτικών διατηρεί το αδιέξοδο στο λιμάνι

Παραμένουν δεμένα τα πλοία στον Πειραιά και απομονώνουν για τέταρτη ημέρα τα νησιά.

Μέχρι την Κυριακή το πρωί θα συνεχιστεί το αδιέξοδο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ η απεργία της ΠΝΟ που κρατά τα νησιά αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα, μετρά ήδη τέσσερις ημέρες.

Οι δυο πλευρές, Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, εμμένουν στις θέσεις τους. Η ΠΝΟ αποφάσισε χθες νέα 48ωρη απεργία μέχρι το πρωί της Κυριακής, ζητώντας υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς των ναυτικών.

Η ΕΕΝ επιμένει στην πρότασή της περί αναστολής των κινητοποιήσεων, συζήτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν την ακτοπλοΐα, και χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων επίλυσης όλων των προβλημάτων αμφοτέρων των πλευρών. Τότε, σύμφωνα με την ΕΕΝ, θα διαμορφωθεί τυχόν ποσοστό αύξησης στη ΣΣΕ 2010.