Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ & ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ξινάρα, 07/12/2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Καταργήσεις – συγχωνεύσεις Σχολείων & Γραφείων Εκπαίδευσης


Ο Δήμαρχος Εξωμβούργου & νεοεκλεγείς Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς απέστειλε έγγραφο στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επικείμενες καταργήσεις – συγχωνεύσεις Σχολείων και Γραφείων Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή ανέφερε:

«Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα Παιδείας, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, με τις μεγάλες δυσκολίες ενδοεπικοινωνίας, και, ενόψει της αναδιοργάνωσης των αποκεντρωμένων περιφερειακών υπηρεσιών Παιδείας, παρακαλούμε να μην προβείτε σε άλλες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στο νησί μας, καθώς οι τελευταίες συγχωνεύσεις σχολείων, πραγματοποιήθηκαν το 2009.

Πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν σε μια ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση, δημιουργείται ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερα υπέρογκο κόστος, αυτό της μετακίνησης των μαθητών από διάφορες περιοχές του νησιού σε κεντρικό σχολείο. Το κόστος αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό, τόσο μάλιστα, που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της διατήρησης της λειτουργίας των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων.»

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος την επιστολή του, τονίζει την ιδιαιτερότητα του νησιού μας, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος, και αναφέρει:

«κ. Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε σας, που γνωρίζετε πως η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, εξαρτάται και από τη σωστή οργάνωση και διοίκηση των σχολικών μονάδων και από την επιτόπια λύση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών και ζητάμε τη βοήθειά σας, προκειμένου να φροντίσετε έτσι ώστε η αναδιοργάνωση που έχει προγραμματιστεί, να μην έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στο παρελθόν και την απογοήτευση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Ο σεβασμός της Πολιτείας προς τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, τους ανθρώπους που, από επιλογή, δημιούργησαν οικογένεια εκεί, ελπίζοντας να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο, ελπίζουμε να είναι διακριτός στις σχετικές αποφάσεις σας για το ύψιστο παρεχόμενο αγαθό της Πολιτείας προς τους πολίτες της, μετά την υγεία. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η ύπαρξη σχολικών μονάδων στα χωριά του νησιού μας, είναι βασική προϋπόθεση για την διατήρηση του πληθυσμού εκεί. Η παρουσία τους άλλωστε, κρατά επίσης ζωντανή την πνευματική, την πολιτιστική και οικονομική ζωή στην ενδοχώρα. Ας μην επιτρέψουμε μια περαιτέρω μείωση του ήδη μειωμένου πληθυσμού στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, και ειδικά των νησιών μας.»


Από το γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: